2019-10-22 23:50:13

Radionica filcanja vune

U suradnji s ravnateljicom Gradske knjižnice Ivan Žagar u Čabru i Udruge Ruta iz Cresa, danas su naši učenici imali priliku naučiti kako se filca vuna i kako mogu na zanimljiv, kreativan način izraditi ukrasne predmete od filcane vune. 

"Prerada vune i izrada odjevnih predmeta bila je na Cresu autohtoni način korištenja vune. Kasnije se ta vuna otkupljivala i slala na preradu u tvornice tekstila. Međutim, posljednjih tridesetak godina prestalo se s otkupom vune i janjećih koža jer je prerada vune u Hrvatskoj, zbog ekonomske neisplativosti, sasvim zamrla. Tako ovčari, nemajući druge, vunu nakon šišanja ovaca ostavljaju u prirodi. Vuna se u prirodi ne razgrađuje, a niti ne gori da bi ju se moglo spaljivati, te postaje estetskim i sve većim ekološkim problemom." (izvor: http://ruta-cres.hr/vuna-i-filcanje-2/)

Tako su članovi Udruge Ruta iz Cresa odlučili reciklirati odbačenu vunu  te je upotrijebiti u estetske i uporabne svrhe. Tehnikom filcana proizvode zanimljive predmete.

"Filcanje je tehnika prerade vune koja se temelji na svojstvu vlakana da se uslijed mehaničkog i toplinskog djelovanja, a uz pomoć sapuna, međusobno upletu u čvrstu strukturu. Vuna se nakon češljanja ne prede u nit, nego se moči vodom i sapunom, a zatim gnječi i valja. Zahvaljujući građi vunene niti, koja je prekrivena krljušti sličnoj ribljoj, vlakna se u postupku sve čvršće međusobno isprepliću, zapinju i upliću. Na kraju dobijamo gust i neraskidiv materijal – filc ili pust." (izvor: http://ruta-cres.hr/vuna-i-filcanje-2/)

Članovi Udruge Ruta podučili su naše učenike pravilnoj tehnici filcanja, a koliko su bili uspješni, najbolje govore slike iz priloga.

 


Osnovna škola "Petar Zrinski" Čabar