2020-03-31 09:53:41

E-izvori (književna djela, stručni priručnici, filmovi, radijske priče)

E-materijali su materijali u elektroničkom obliku. U nastavku su navedeni elektronički časopisi,  knjige i priručna građa u elektroničkom obliku, te radijske priče. Nadamo se da ćete pronaći nešto zanimljivo i korisno za sebe.

E-materijali su materijali u elektroničkom obliku. U nastavku su navedeni elektronički časopisi,  knjige i priručna građa u elektroničkom obliku, te radijske priče. Nadamo se da ćete pronaći nešto zanimljivo i korisno za sebe.

                                   

SADRŽAJ:

ELEKTRONIČKI ČASOPISI ELEKTRONIČKE KNJIGE STRIP E-PRIRUČNA GRAĐA RADIJSKE PRIČE i ZVUČNE KNJIGE FILM

 

ELEKTRONIČKI ČASOPISI

Bug - informatički časopis Drvo znanja - enciklopedijski časopis za mlade Edupoint - časopis za poticanje informacijske pismenosti Hrvatski časopis za odgoj i obrazovanje - međunarodni recenzirani časopis otvoren znanstvenicima iz svih polja edukacije i srodnih znanosti Mak - časopis s temama iz područja religije Metodički obzori - časopis za odgojno-obrazovnu teoriju i praksu Metodika - časopis za teoriju i praksu metodika u predškolskom odgoju, školskoj i visokoškolskoj izobrazbi Meridijani - časopis s temama iz područja geografije National geographic - hrvatsko izdanje Priroda - mjesečnik za popularizaciju prirodnih znanosti i ekologije Školske novine - tjednik za odgoj i obrazovanje Portal znanstvenih časopisa RH (Hrčak) je centralni portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima ili minimalno bibliografskim podacima i sažecima svojih radova.

 

ELEKTRONIČKE KNJIGE

Lektire na internetu - oko 300 knjiga, te obilje multimedijskih sadržaja, kao što su zvučni zapisi i video materijali. Za dostup eLektirama potrebno je imati aktivan elektronički identitet (korisničku oznaku) u AAI@EduHR sustavu.

 

 

Popis dostupne eLektire po razredima

Lektira i slikovnice za čitanje u slobodno vrijeme (1. - 2. razred)

Pregršt slikovnica za predškolsku i osnovnoškolsku dob, dostupne na gotovo 20 jezika svijeta Ljudevit Bauer: Tri medvjeda i gitara Branko Ćopić: Ježeva kućica Grigor Vitez: A zašto ne bi... Jens Sigsgaard: Pale sam na svijetu Sunčana Škrinjarić: Plesna haljina žutog maslačka

Lektira i djela za čitanje u slobodno vrijeme (3. i 4. razred)

Ivana Brlić - Mažuranić: Čudnovate zgode Šegrta HlapićaPriče iz davnina (Kako, Potjeh tražio istinu, Ribar Palunko i njegova žena, Regoč, Šuma Striborova, Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica, Lutonjica Toporko i devet župančića. Sunce djever i Neva Nevičica, Jagor)

Slikovnice na engleskom jeziku 

Andrea Peterlik Huseinović: Ciconia Ciconia (White stork)The blue sky razne interaktivne slikovnice (tekst i zvuk) 

Lektira i djela za čitanje u slobodno vrijeme (5. - 8. razred)

Ksaver Šandor Gjalski: Pod starim krovovima  Siniša Glavašević: Priče iz Vukovara Ivan Goran Kovačić: Pripovijetke Eugen Kumičić: Začuđeni svatovi Ivan Kušan: Koko i duhovi Vjekoslav Majer: Dnevnik malog Perice  Vladimir Nazor: Veli JožeVoda Vjenceslav Novak: Odabrane pripovijetke (U glib, Nezasitnost i bijeda, Iz velegradskog podzemlja, Pripovijest o Marcelu Remeniću) August Šenoa: Čuvaj se senjske rukeKaranfil sa pjesnikova grobaPovjestice (Postolar i vrag, Kameni svatovi, Kugina kuća, Gvozdeni div, Anka Neretvanka, Smrt Petra Svačića, Šljivari, Prokleta klijet, Vinko Hreljanović, Mile Gojslavica, Propast Venecije), Prijan LovroProsjak LukaSeljačka bunaZlatarevo zlato Dinko Šimunović: Odabrane propovijetke (Mrkodol, Muljika, Duga, Rudica, Alkar, Pojila, Đerdan, Krčma, Kukavica, Đemo, Jakov Desnica i golubovi, Sirota, U planinama, Zvijezde)

 

STRIP

Mrežna stranica o stripu

 

E-PRIRUČNA GRAĐA

ENCIKLOPEDIJE NA INTERNETU

Hrvatska enciklopedija - temelji se na knjižnom (tiskanom) izdanju koje je objavljeno u 11 svezaka od 1999. do 2009. godine, na ukupno 9272 stranice velikog enciklopedijskog formata. Opća je enciklopedija jer sažima i usustavljuje ukupno znanje, a nacionalna je ne samo po nazivu i jeziku kojim je napisana nego i po tome što potpunije i opsežnije od drugih svjetskih općih enciklopedija predočuje činjenice o Hrvatskoj, njezino naslijeđe i dostignuća, povijest i suvremenost. Proleksis enciklopedija - prva hrvatska opća i nacionalna enciklopedija u elektroničkom izdanju; besplatno dostupna članovima Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet (podatke tražiti u informatičkoj učionici) Enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža Encyclopedia Britannica Online  (na engleskom jeziku) Art cyclopedia - popis online muzeja i arhiva slika - saznajte gdje možete pogledati na mreži radova više od 8000 različitih likovnih umjetnika

LEKSIKONI NA INTERNETU

Hrvatski obiteljski leksikon - univerzalan je tip leksikografskoga djela namijenjena najširem krugu korisnika. Iz nepregledne količine znanja i informacija izdvaja i obrađuje ono što najviše odgovara potrebama modernoga čovjeka. Hrvatski biografski leksikon - opsežno je i cjelovito biografsko i bibliografsko leksikografsko izdanje. Sadržava iscrpne životopise Hrvata koji su ostavili znatan trag u svojoj zemlji i svijetu, životopise pripadnika drugih naroda koji su sudjelovali u javnom životu hrvatskih zemalja, opis okolnosti u kojima su stvarali te očitovanja o njihovu djelu.  Filmski leksikon - vješto je napisan pojmovnik i osobnik svijeta filma. Nastao je u duhu Filmske enciklopedije, u odnosu na koju je obogaćen obradom pojedinačnih filmskih djela.

 

 

GRAMATIKA

Hrvatska školska gramatika - - izdanje Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

PRAVOPIS

Hrvatski pravopis - izdanje Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Ispravi.me - program koji provjerava pravopis željenog teksta.

RJEČNICI

Hrvatski jezični portal - prva je i zasad jedina internetom distribuirana rječnička baza hrvatskoga jezika. Većini riječi u bazi pridodani su izvedeni oblici, tj. gramatička razrada. Sadrži preko 100 000 osnovnih riječi. Hrvatski terminološki portal - zamišljen je kao središnje mjesto okupljanja suvremene terminološke građe, tj. strukovnoga nazivlja, na hrvatskom jeziku. Cilj je Hrvatskoga terminološkog portala na jednom mjestu okupiti što veći broj stručnih pojmova i naziva te time dopuniti javni sustav pretraživanja kao pomoć stručnjacima, prevoditeljima, studentima i učenicima te svima koje zanima stručno nazivlje.  Merriam Webster - engleski rječnik i tezaurus.  CroDict - njemačko-hrvatsko i hrvatsko-njemački rječnik. Glosbe - hrvatsko-talijanski rječnik. Megabajt - besplatni online informatički rječnik na hrvatskom jeziku

ATLASI

Google Earth Google Maps Geo-Gauss - planovi hrvatskih gradova; zbirka planova i karata Multimap - atlas svijeta; detaljna karta Hrvatske Quick Maps - karte, zastave, ekonomija, klima, prirodni resursi World Atlas and World Maps - karte, zastave, podaci o zemljama, populacija itd.

PRIRUČNICI

Priručnik za učenje i poučavanje (za učenike) - izd. Agencija za odgoj i obrazovanje Priručnik za učenje i poučavanje (za nastavnike) - izd. Agencija za odgoj i obrazovanje

 

RADIJSKE PRIČE

Hans Christian Andersen: Carevo novo ruhoPalčicaPostojani kositreni vojnikRužno pače Ivana Brlić-Mažuranić: Čudnovate zgode šegrta HlapićaŠuma Striborova Carlo Collodi: Pinokio Branko Ćopić: Ježeva kućica Braća Grimm: CrvenkapicaGodišnja dobaIvica i MaricaMačak u čizmamaPepeljugaSnjeguljica i sedam patuljakaTrnoružicaVuk i sedam kozlića Sunčana Škrinjarić: Plesna haljina žutog maslačka Oscar Wilde: Sretni princ

 

ZVUČNE KNJIGE 

u sklopu eLektira dostupan je pozamašan broj naslova u obliku zvučnih knjiga. Knjige se može slušati preko ugrađenog playera ili pak preuzeti na svoje računalo, MP3 uređaj, tablet, mobitel... i poslušati "na miru". Svi su zvučni sadržaji u standardnom MP3 formatu. Potražite ih ovdje.

FILMOVI

MEDUZA CARNet.HR  (PORTAL BALTAZAR)


Osnovna škola "Petar Zrinski" Čabar